Veel gebitsproblemen ontstaan door tandplak, dat hoofdzakelijk bestaat uit bacteriën. Als u de tandplak niet dagelijks weghaalt, kunnen de bacteriën tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Ga daarom met regelmaat naar een mondhygienist(e).
Niet verwijderde plak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht gemakkelijker weer nieuwe plak. De ontsteking van het tandvlees kan zich uitbreiden en het kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen los gaan staan.
Samen met de mondhygienist(e) en/ of tandarts kunt u overleggen welke methode van schoonmaken voor u het beste geschikt is.
Tips voor een goede mondhygiëne:
- Poets tweemaal per dag minimaal twee minuten zorgvuldig uw tanden om tandplak en voedingsresten te verwijderen.
- Gebruik een fluoridetandpasta. Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder gevoelig voor zuren in voedingsmiddelen en dranken.
- Reinig de ruimten tussen uw tanden en kiezen eenmaal per dag met tandenstokers, ragers en/of floss.
- Poets ook uw tong regelmatig of gebruik een tongschraper. Achterop de tong kan zich tandplak ophopen en zorgen voor een slechte adem.
- Poets uw tanden niet te krachtig. Te hard poetsen kan zorgen voor beschadigingen.
- Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen geen zure producten. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur waardoor u direct na het eten of drinken van zuur de glazuurlaag kunt wegpoetsen.
- Laat regelmatig uw gebit controleren en eventueel reinigen door uw tandarts of mondhygiënist.